https://manastirozerkovici.com/wp-content/uploads/2020/11/HEADER55.jpg

Изјава Патријарха српског г. Порфирија поводом забране уласка на Косово и Метохију

„Сва врата овог света су отворена за мене, као што су и наша врата отворена за све, само су врата мога дома, Пећке Патријаршије, затворена и не дају ми да у њега уђем.

Као Патријарх српски, као грађанин и као верник знам и поручујем да ће та врата, пре или касније, отворити сам Бог. Они који су затворили врата дома молитве, чине зло најпре себи, а потом и свим људима, они су затворили врата за свако добро, благослов и срећу. Када патријарху српском овако ускраћују слободу кретања, шта ли се тек дешава са Србима који живе у гетима.

Ја им поручујем да издрже јер ко издржи до краја тај ће се спасити. Ако су затворили врата Пећке патријаршије за српског патријарха, сигурно је да не могу затворити нашу љубав и наше добре намере, сигурно је да је за нас, највише на Косову и Метохији, небо отворено и оно ће отворити сва врата које је зло затворило.“

_______________________

Његову Светост Патријарха српског г. Порфирија, који је са још седморицом архијереја требало да, по устаљеној процедури, у поподневним часовима допутује у седиште Српске Православне Цркве, манастир Пећку Патријаршију, ради почетка редовног годишњег заседња Светог Архијерејског Сабора, на административном прелазу Мердаре су зауставили службеници привремених власти у Приштини и, без икаквог образложења, саопштили да им је забрањен улазак у Покрајину.

Са становишта људских права и слобода било ког човека, одлука да се поглавару Српске Православне Цркве и епископима забрани долазак у древно седиште Српске Православне Цркве јесте неразумна и неприхватљива, у исто време је тачна слика положаја Српске Цркве и српског народа на Косову и Метохији.

Патријарх апелује на све који имају утицај на ситуацију на Косову и Метохији да учине оно што до њих стоји да се престане са флагрантним кршењем људских права српског народа, па и права на слободу кретења српског патријарха, епископа и свештенства. Патријарх Порфирије неће оставити свој народ на Косову и Метохији и учиниће све што је могуће да се са њим сретне и да се са њим заједно помоли Богу што пре буде могуће.

Извор: Сајт СПЦ