https://manastirozerkovici.com/wp-content/uploads/2020/11/HEADER55.jpg

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Господин Г. Хризостом служио Литургију у нашем Манастиру

У 31. недељу по Духовима, односно Недјељу пред Богојављење, 15. јануара 2023. године, на дан успомене на Светог Серафима Саровског Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом посјетио је манастир Пресвете Тројице у Озерковићима и служио  свету архијерејску литургију у параклису манастира који је посвећен Светом Серафиму Саровском.

Његовом Високопреосвештенству саслуживали су: протојереји-ставрофори Илија Чупић и Милорад Новаковић, те ђакон Будимир Гардовић. На крају свете литургије Високопреосвећени је осветио славско кољиво.
Обративши се вјерном народу Високопреосвећени митрополит је између осталога рекао: „…данас у вријеме овог међупразниства Божића и Богојављења славимо један уистину велики празник, а то је празник успомене на Светог Серафима Саровског, једног од највећих подвижника са краја 18. и почетка 19. вијека. Живећи свето Свети Серафим је задивио тадашњу Царску Русију, а касније и читаву васељену. До дана данашњег не престаје да одушевљава својим ликом и светим примјером све хришћане свијета………. И као што је некад био Свети Јован Крститељ Свети Серафим је од своје ране младости подражавао овог пророка и претечу и крститеља Господњег. ….Да буде слуга божији, да служи Богу и своме народ. И Бог га је благословио и уистину је  послужио  Богу и не само своме Руском народу, већ цијеломе свијету. …….. Бог га је  још из утробе његове мајке изабрао за велика дјела господа и, гле, Господ је увијек био уз њега и са њим, а нарочито када је био у смртним опасностима, искушењима и страдањима……..У тадашњој Русији завладао је пут пропасти, а Светог Серафима је Бог изабрао да буде пророк у једном тешком времену, као Илију у вријеме Ахаза, да вапије у руским шумама и степама: метаноите, измејените се, покајте се! …… Бог никада не оставља народ свој. Увијек му шаље гласнике и свете божије људе да својим светим примјером зраче и привлаче оне који траже пут Господњи. …………..Бог је увијек са нама, браћо и сестре, као што је био са Светим Серафимом. Зато се оваплотио и зато је дошао и зато је пострадао да буде са нама,  да нас избави и спаси, јер човјек је најважнији! Он је слика божија…“.

Преузето са званичног сајта Митрополије Дабробосанске