https://manastirozerkovici.com/wp-content/uploads/2020/11/HEADER55.jpg

Патријарх Порфирије: Пресвета Богородица је Мајка свих људи крштених у име Оца и Сина и Светог Духа

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је данас, на празник Успења Пресвете Богородице, свету архијерејску Литургију у манастиру Раковици и том приликом рукоположио ђакона Дарка Николића, дугогодишњег вероучитеља Архиепископије београдско-карловачке, у свештенички чин.

– Наше прослављање данашњег великог празника и обраћање Пресветој Богородици, као уосталом и све у нашем животу, треба да почива на вери која је истовремено смирење, а сходно речи саме Пресвете Богомајке: Нека ми буде по речи Твојој, Господе! То је спознаја наших немоћи, спознаја да нам је Бог потребан – беседио је патријарх Порфирије и нагласио да је догађај Успења Пресвете Богородице, као и Њен целокупан живот, најдивније чудо Божје и резултат синергије између Божје љубави и људске вере.

– Њен живот треба да буде пример истинске вере и смирености сваком православном хришћанину. Семе вере које је у срцу сваког човека мора бити заливено љубављу према Христу и истинском вером какву можемо видети у примеру Пресвете Богородице – нагласио је патријарх Порфирије.

– Читава Црква Божја радује се радошћу духовном, јер данас славимо Пресвету Богородицу, Мајку Бога и Спаситеља нашега, али и Мајку свих људи који су крштени у име Оца и Сина и Светог Духа, Мајку по љубави, Мајку по вери, Мајку по блискости, Мајку по спремности да буде увек уз сваког човека који чезне за истином, правдом и љубављу, Мајку сваког човека који чезне за спасењем, Мајку која разуме сваку нашу немоћ, сваки наш промашај, сваки наш пад и која је увек ту да вида сваку духовну рану, сваки ожиљак нанесен грехом, да од сваког од нас чује вапај, да ослушне наше потребе, да чује наше молитве и да, иако су немоћне и слабашне, буду ојачане Њеном љубављу, Њеном чистотом, Њеном молитвом, па да преко Ње буду узнесене и узведене пред Престо Сина Њеног и Бога Њеног и Бога и Спаситеља нашег – поручио је Светејши.

Преузето са фејсбук странице Патријарха Порфирија