https://manastirozerkovici.com/wp-content/uploads/2020/11/HEADER55.jpg

Декларација Свесрпског сабора о заједничкој будућности српског народа

Владе Србије и Републике Српске су усвојиле 8. јуна 2024. године, у оквиру Свесрпског сабора у Београду, Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, која садржи 49 закључака, ставова и циљева у циљу очувања мира, стабилности, националног, културног и верског идентитета, као и интензивирања и продубљивања сарадње и међусобне заштите.

У закључицма се, између осталог, наводи да Свесрпски сабор, поштујући све вероисповести и подржавајући слободу вероисповести и препознајући незамењив значај припадника српског народа других вероисповести, посебну захвалност одаје Српској Православној Цркви која под својим окриљем уједињује највећи део српског народа.

Српска Православна Црква је сачувала српски народ у најтежим временима и у биолошком, али и у културном и образовном смислу, наводи се у документу и истиче да Свесрпски сабор препознаје Српску Православну Цркву као једног од стубова националног, културног и духовног идентитета српског народа и позива на ближу сарадњу црквених и државних органа у кључним питањима као што је очување традиционалних хришћанских вредности, очување светиње брака и породице. Свесрпски сабор подржава и улогу Српске Православне Цркве у образовању младих посредством педагошко-образовних делатности.

ОВДЕ можете прочитати у целости Декларацију Свесрпског сабора о заједничкој будућности српског народа.

Извор: СПЦ