https://manastirozerkovici.com/wp-content/uploads/2020/11/HEADER55.jpg

Игуман Георгије: Циљ је мисионарска дјелатност и обнова манастира

У селу Озерковићи код Сокоца ради се на проширењу манастирске цркве Свете Тројице средствима народа, донатора и манастира, а потом се планира и уређење манастирског комплекса у светогорском стилу, гдје ће људи моћи да одморе душу разум и тијело од градске гужве и свакодневице.

Мисионарска дјелатност

Игуман Георгије Станковић, настојатељ овог манастира, рекао је Срни да је посао обнове почео у августу 2018. године са његовим доласком, по благослову Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома, са постдипломског студија у Москви у запуштани манастир и није се, каже, ни најмање покајао.

Доживио је то као промисао и призив Божији, јер је прва и основна дужност свештеника да проповиједа вјеру и учи народ да им Бог буде на првом мјесту, јер, наводи, и старац Порфирије Светогорац тврди да „ако је Бог на првом мјесту, све је на свом мјесту“.

Манастир у Озерковићима је изграђен на тромеђи општина Соколац, Рогатица и Пале, око четири километра од дионице магистралног пута Подроманија-Рогатица, довољно удаљен од градских средина да монах може имати мира, али и довољно близу да вјерници могу долазати да, уз молитву Богу и исповијест, рјешавају неке своје проблеме.

Овај манастир је тако за кратко вријеме постао мјесто мисионарске дјелатности, што је игуману Георгију била основна идеја када је дошао у манастир.

– Свештеници су пастири и са народом причамо о психологији и психоанализи, односно лијечењу душе, за шта је свештенство и призвано да ради својом молитвом и својим ријечима – навео је игуман Георгије.

Он је истакао да сваки дан људи долазе код њега на разговоре, по савјете и на исповијест.

Игуман Георгије је нагласио да је „Света тајна исповијести или покајања процес у којем човјек превазилази свој проблем са којим није рођен – гријех“, те додао да „гријех разара и изопачава човјека“.

– Док се гријех не каже, он није исповијеђен, а ако га потискујемо он може да изађе као ментална или психосоматска болест, што је чест случај у савременом свијету – каже игуман Георгије.

Његови сарадници и духовна браћа, млади људи који добро познају друштвене мреже, предложили су, што је игуман Георгије и прихватио, да се један дио његове мисионарске дјелатности и бесједе преноси путем манастирског „Јутјуб“ канала, који има огроман број прегледа, по чему је, између осталог, манастир Свете Тројице постао познат и представљен јавности у најбољем свјетлу, што свједочи низ писама, питање и приједлога од људи из свих крајева свијета.

Он је нагласио да је пристао да користи савремене медије данашњице, јер је суштина хришћанске вјере да се чује ријеч Божија.

Игуман Георгије је нагласио да је то потребно јер савремени човјек живи без Бога, у свијету који није лаган, а познато је да човјек не може без Бога, јер је човјеку који се троши потребан Бог – извор са којег се напаја енергијом, силом и снагом.

Игуман се позива на ријечи Старца Тадеја који депресију дефинише као недостатак животне енергије, те да, како каже, човјек у савременом свијету живи без смисла и испуњености, веома често у духовном стању „млакости“ – духовној болести у којој су у свему људи половични, умјесто да „све што раде раде раде како треба“ по вољи Божијој.

Према његовим ријечима, суштина његове проповиједи је Господ Исус Христ.

– Проповиједам да човјек не може без Бога и покушавам да објасним да свако за себе мора да нађе Христа и да нас Господ зове к себи – истакао је игуман Георгије.

Обнова манастира

Говорећи о обнови манастира Георгије је подсјетио да је први архитекта који је радио на пројекту уређења манастира његов пријатељ Срђан Алексић који живи у Бечу, да је пројект проширења, који је урадила једна фирма из Београда, донирао брачни пар Драган и Верица Станојловић, те да тренутно сарађују са архитектом Срђаном Тешевићем са Пала који ради на пројекту проширења манастирске цркве.

Он је истакао да је проширење првобитне мање манастирске цркве у Озерковићима било неопходно због великог броја вјерника који долазе и да ће у наредном периоду бити уређена у светогорском стилу, те да је у току њено проширење за осам метара.

Игуман је изразио наду да ће све бити завршено на вријеме иако нема довољно радне снаге за ове послове.

Он је рекао да је планирана изградња мањег монашког конака изнад цркве, а у постојећем ће након преуређења бити велика гостопримница и трпезарија, затим ће бити изграђен звоник и уређене манастирске капије.

Порука

– Препоручујем свима се се окрену Богу, јер Срби не могу без Бога. Ставити Бога на прво мјесто и свим силама и средствима чувати породицу, јер је нападнута и сва криза српског друштва је у породици – поручио је игуман Георгије.

Он је нагласио да српски народ треба да буде јединствен у заједничком циљу, без обзира на политичке и друге подјеле, а у супротном ће други користити то нејединство и глупост.

Извор: katera.news