https://manastirozerkovici.com/wp-content/uploads/2020/11/HEADER55.jpg

Духовни разговор начелника са игуманом манастира Свете Тројице

Игуман манастира Свете Тројице у Озерковићима, монах Георгије Станковић недавно је боравио на Кареји у испосници Светог Саве. Након повратка са Свете Горе, игуман Георгије посјетио је Општину Соколац и том приликом разговарао са начелником Милованом Бјелицом о своме ходочашћу.

Начелник Бјелица изразио је велику част на данашњој посјети и разговору са игуманом Георгијем који му је донио балагослов са Свете Горе, у нади да ће овакви сусрети да се дешавају чешће.

Кареја је насеље на планини Атос у Сјеверној Грчкој. Главни град и средиште Аутономне монашке државе Свете Горе. Кареја је монашки градић, својеврсна пријестолница и духовни центар Свете Горе већ дуже од једног миленијума.

Испосница Светога Саве у Кареји на Светој Гори називана и посница или типикарница једна је од најугледнијих келија на Светој гори, коју је подигао Свети Сава Српски 1199. године, одмах после подизања Хиландара, ради сопственог осамљивања и живота у исихазму. Испосница која је посвећена Светом Сави Освећеном Јерусалимском, за православне Србе има изузетан значај као место духовног сазревања првог српског архиепископа и покољења хиландарских монаха након њега.