https://manastirozerkovici.com/wp-content/uploads/2020/11/HEADER55.jpg

МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ Г. ХРИЗОСТОМ: „САЧУВАЈМО НАШЕ КОСОВО И НАШУ МЕТОХИЈУ“.

Р А С П И С

Свом свештенству и свештеномонаштву

подручне нам митрополије Дабро-босанске

Благодат вам и мир од Бога Оца и Његовог Возљубљеног Сина Господа нашег Исуса Христа и Пресветога Духа,

Драга Нам у Христу дјецо духовна,

Гледајући и пратећи, читајући и слушајући шта се дешава и како се све и шта се одвија са нашим Косовом и Метохијом, ми православни Срби, па и људи других нација, религија и вјера широм свијета, остајемо пренеражени над количином безакоња и крајњим неморалом који се врши над Косовом и Метохијом и над нашим Народом.

За нас православне Србе Косово и Метохија нису само географски појмови и територије Републике Србије, већ много више и узвишеније од тога. Косово и Метохија су наше духовне колијевке, наша духовна огњишта, Душе наших душа! Зато нас свака неправда и политичко безакоње над Косовом и Метохијом боли и вријеђа, боли до саме сржи срца нашега!

Пратећи све ово и посјетивши гору Кармел сјетисмо се Светог пророка Илије и његове ревности за Закон Божији, односно за Истину и Правду које су суштина Божијег Закона. Сјетисмо се његове ревности за народ божији његов Израиљ и његову земљу.

Позивамо прво себе самога, а потом и све вас православне Србе на Илијину ревност. И нека нас та ревност активно изиједа да ревнујемо за Истину и Правду Божију на Косову и Метохији. Косово и Метохија су за нас Србе исто што и Израиљ и Јудеја бијаху са Светог пророка Илију. Нека се наша ревност прелије у молитвену ревност, да се, попут Светог пророка Илије непрестано молимо Богу за Истину и Правду на Косову и Метохији. На Истини и Правди опстаће Косово и Метохија као завјетне земље Српског народа.

С тим у вези одређујемо и благосиљамо да се на подручју наше богоспасаване митрополије Дабро-босанске врше молебни канони за наше Косово и Метохију, за сав наш напаћени Српски народ на Косову и Метохији, као и за све прогнане и вијековима прогањане Србе Косова и Метохије. Не губимо из вида да је Косово било и остало грдно судилиште. Не заборавимо милионе невино побијених косовско-метохијских Срба и помолимо се за њих.

Одређујемо да се молебни канони врше сваког петка у вечерњим сатима, или у неке друге дане, а како одреди надлежни парох или старјешина храма или настојатељ манастира.

Нека се чине молебни канони Пресветој Владичици нашој Богородици и Господу нашем Исусу Христу Сладчајшему.

Позивамо све вас, драга дјецо духовна, да са својим архијерејским намјесницима све до детаља дефинишете и позовете ваше парохијане и поклонике наших светих обитељи на молебне каноне за, како наведосмо, наше Косово и Метохију.

САЧУВАЈМО наше Косово и нашу Метохију!

С благословом Божијим,

МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ ХРИЗОСТОМ с.р.

Извор: Сајт Митрополије дабробосанске