https://manastirozerkovici.com/wp-content/uploads/2020/11/HEADER55.jpg

Пета седмица Свете и Велике Четрдесетнице посвећена је дивној подвижници и угодници Божјој, преподобној и богоносној Марији Египћанки. Пету недељу Великог поста карактеришу прекрасне богослужбене особености које су садржане у такозваном Првом и Другом бденију.

На Јутрењу четвртка (обично се чита у сриједу вече) пете седмице Свете Четрдесетнице бива читан Велики покајни канон светог Андреја Критског. Прва четири дана Великог поста овај канон бива читан на Великом повечерју, бивајући тако подељен на четири дела, а у четвртак пете седмице Великог поста он се чита у целости. У склопу такозваног Првог бденија чита се и житије преподобне и богоносне мајке наше Марије Eгипћанке, којој је и посвећена пета седмица поста.

Читање Великог покајног канона светог Андреја Критског на почетку Великог поста има за циљ да нас уведе у Тајну покајања и подвига, представљајући на тај начин једна духовна врата кроз која улазимо на четрдесетодневни подвижнички и молитвени пут. Читање Канона светог Андреја Критског у четвртак пете седмице Великог поста собом носи вид сижеа ових великопосних дана, јер на почетку поста ми смо усвојили речи канона, а пред крај Четрдесетнице речи Покајног канона постале су саображене са нашим постом и подвигом.

На Јутрењу пете суботе (обично се служи у петак вече) Великог поста у целости бива читан Благовештенски акатист Пресветој Богородици. Овај акатист читао се и прва четири петка Свете Четрдесетнице на Малом повечерју, подељен на четири дела (сваке недеље по три кондака и икоса). Због овог лепог и садржајног јутарњег богослужења, са читањем Благовештенског акатиста Пресветој Богородици, названог и Другим бденијем, пета субота поста назива се и „Акатистнаˮ.

Црква пред нас, у овај суботњи дан, кроз богослужење износи пресветли пример Пресвете Богородице, којој надахнутим и освештаним текстом Акатиста узносимо благодарност радосним ускликом: Радуј се, Невесто Неневесна!

Катихета Бранислав Илић
Извор: Сајт Епархије бачке