https://manastirozerkovici.com/wp-content/uploads/2020/11/HEADER55.jpg

ДУХОВНО ВЕЧЕ СА ИГУМАНОМ ГЕОРГИЈЕМ

Сједећа мјеста у рогатичкој кино-сали нису била довољна за велики број заинтересованих који су синоћ дошли да чују ријеч игумана Георгија (Станковића), намјесника манастира Свете Тројице у Озерковићима.

Поводом Преображења Господњег, Крсне славе Општине Рогатица, уз благослов Његовог Високопреосвештенства Митрополита Дабробосанског Г. Хризостома, игуман Георгије одржао је предавање на тему “Како бити добар хришћанин у 21. вијеку?”

Он је рекао да би оваква предавања требало да пробуде људе из мртвила у којем се налазе, и они и цивилизација, јер ако се не крећу напријед онда стагнирају, а свака стагнација је пропадање.

– Треба проповиједати, причати, стално се кретати напријед. Ако човјек пада, а људски је пасти, битно је да устане и не изгуби компас. Проблем је ако се угаси глас савјести, онај тихи који је стално присутан у свима нама – нагласио је игуман Георгије.

У оквиру предавања говорио је о бројним проблемима који најчешће муче савременог човјека, а као њихов узрок наводи удаљавање од Бога.

– И како на крају бити добар хришћанин? Па буди добар човјек. А немогуће је бити добар човјек без Бога који ти даје силу, снагу, разум, мудрост, који ти даје заједно са тим и друге дарове вјеру, наду и љубав. Да видиш другог човјека, да волиш другог човјека, да волиш самога себе, да не разараш свој живот кроз дрогу, кроз алкохол, кроз цигаре. Е онда човјек постаје радостан, постаје срећан, постаје хришћанин. А онда са тим човјеком се мијења и свијет око њега – поручио је игуман Георгије.

Када је у питању свакодневно практиковање вјере он наводи да смо у одређеним случајевима прилично неинформисани и да се држимо устаљених обичаја, не провјеравајући њихову утемељеност у црквеним канонима. Стога игуман Георгије наглашава важност читања Светог Писма, али и других списа.

Након предавања, игуман је одговарао на питања присутних гдје је такође указивао на грешке и правилне поступке у случају одређених животних дилема.

Извор: Сајт Општина Рогатица – Opština Rogatica