https://manastirozerkovici.com/wp-content/uploads/2020/11/HEADER55.jpg

Митрополит Хризостом упутио Васкршњу поруку

Поводом Васкрсе текуће 2023. године Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, данас је 12. априла, преко средстава информисања упутио  своју васкршњу поруку.

Поштовани гледаоци
Драга браћо и сестре,
Х Р И С Т О С     В А С К Р С Е!
Срећан нам наш највећи празник – Васкрс, којег са радошћу и молитвено дочекујемо. Након великог и часног поста ево нас испред самог празника Христовог Васкрсења. Сваки Васкрс је за нас посебан и јединствен. Посебан и јединствен из разлога што су посебни и јединствени наши доживљаји Васкрсења Господа нашег Исуса Христа. Ти  наши доживљаји крећу, прије свега, од нашег идења за Христом и са Христом сво ово вријеме овог великог и часног поста, а посебно у току ове страсне седмице, седмице Страдања, Распећа и Погребења Господа нашег Исуса Христа. Друго, то су наши домаћи празнични обичаји, који се разликују не само од краја до краја, већ из године у годину. Све то доприноси нашем личном, али и колективном – црквеном доживљају празника Васкрса.
Да би осјетили пуноћу и радост Васкрсења Господа нашег Исуса Христа морамо се, браћо и сестре и драги гледаоци,   прво спустити у дубине тајне Његове смрти. И док се идући са апостолима из Витаније   приближавао Јерусалиму Господ је својим ученицима открио шта ће се то све десити у Јерусалиму.  “Ево идемо горе у Јерусалим, и Син Човјечији биће предан првосвештеницима и књижевницима, и осудиће га на смрт. И предаће га незнабожцима да му се ругају и да га шибају и разапну и трећи дан васкрснуће“ (Мт. 20, 18-19)  И уистину, на Велики Петак грјешни људи осудише на смрт безгрешнога Бога, Богочовјека Исуса Христа! И Он, који гријеха не учини, нити се нађе преваре на уснама његовим умрије разапет на Крсту међу разбојницима! То је та велика трагедија коју не могоше разумјети ни анђели на небесима, ни видљива природа. Све се потресло, све је задрхтало, сунце је сакрило зраке своје, мртви изиђоше из гробова. Потом би погребен у гроб Јосифа из Ариматеје. То је та велика трагедија Великог Петка која нас уводи у Васкрсење!
Син човјечији и Син Божији добровољно изиђе у Јерусалим да страда од руку безаконика. Тако је писано и тако је требало да се сбуде,  да кроз смрт Њега ПРАВЕДНИКА буду спасени и оправдани сви. И док о овоме говоримо,  размишљајмо, браћо и сестре, о снази и моћи  праведне, чисте и безгрјешне Жртве Његове, Жртве, која све чисти и освећује.   
Тек, пошто смо сагледали трагедију Великог Петка можемо разумјети значај и димензију Васкрсење Господа Исуса Христа и доживјети радост васкрсења. Свети апостол Матеј у свом светом јеванђељу овако описује тај чудесни догађај васкрсења: “ А пошто мину (прође) субота, на освитку првог дана недјеље (седмице), дођоше Марија Магдалина и друга Марија да осмотре гроб. И гле, земља се затресе веома; јер анђео Господњи сиђе с неба и приступивши одвали камен од врата гробних и сјеђаше на њему. А лице његово бијаше као муња, и одјело његово као снијег…… и рече женама: не бојте се ви, јер знам да Исуса распетога тражите. Није овдје, јер устаде као што је казао. Ходите и видите мјесто гдје је лежао Господ…“ (Мт. 28,1-6)
Браћо и сестре и драги гледаоци, Васкрс је универзални празник свих нас, сваког човјека и свих народа свијета и читаве божије творевине! Христос умрије и васкрсе за свакога, без разлике на вјеру, нацију, боју и све друге разлике међу нама. Знајући то и идући у сусрет овом валиком празнику заједно пјевамо: Христос васкрсе, радост нам донесе! Васкрс је празник Добра – Апсолутног Добра које побјеђује ВЛАСТ гријеха, смрти и ђавола.
Свима упућујемо наше васкршње поздраве, благослов и молитве да овај Васкрс дочекамо и прославимо у добром здрављу, срећи и божијем благослову, у божанској доброти и емпатији за све и свакога,- емпатији коју је према свима нама показао Христос Господ.
Нека нам радост нашег Васкрса буде наш најближи комшија, пријатељ и сваки незнанац. У сваком од њих је Васкрсли Христос Господ. Велики старац Серафим Саровски све и свакога је поздрављао са Христос васкрсе, радости моја! Зашто? Зато што је у сваком човјеку и у сваком бићу видио Христа Васкрслога, Који је постао  темељ све новога, новога живота, нове твари, новог свијета.
Не може, браћо и сестре и драги гледаоци, овај свијет људске гордости, егоизма, материјализма и каинизма ићи даље без Христа Господа. Нужно је потребна паљигенесија свијета у Христу Господу. Само васкрсли Исус Христос и све у Њему поново рођено је рјешење свих наших питања и свих проблема овог свијета. Свијет без Христа Васкрслога, без вјере у Христа Васкрслога претворио се у огромног братоубицу Каина. Свијет се људском гордошћу и безакоњем претворио у поприште сукоба који пријете да прерасту у свеуништење, односно општи  холокауст, свехолокауст.
Осим васкршње радост, браћо и сестре и драги гледаоци,  једнако тако подјелимо и тугу и жалост са свим жртвама великих трагедија које се дешавају широм свијета. Знамо да ништа не бива без божијег допуштења, али и због наших силних сагрјешења. Зато, молимо Бога да овај свијет, прије свега, ослободи гријеха, а потом да га излијечи од свих траума. Да да МИР свијету своме по Милости и Правди Његовој, а не по неправдама и безакоњима моћника овога свијета. Бог се не да преварити. Он је  ПРАВЕДАН и ИСТИНИТ. У то не сумњајмо. Судиће по Правди и Истини.
Посебно се данас молимо за нашу браћу и сестре на Косову и Метохији, који вјековима страдају и трпе терор и дискриминацију. Данас изузетно обратимо нашу пажњу на страдање наше браће у Украјини, у Кијево-Печерској лаври. Помолимо се за митрополита Онуфрија, утамниченог митрополита Павле и за милионе утамничених браће и сестара у Украјини. Не заборавимо сву нашу браћу у Сирији, у Израиљу и Палестини, у Јемену и Ираку. Поздравимо их побједоносним поздравом Христос васкрсе! Нека им свима Господ дода снаге да издрже у трагедијма које их снађоше и да се са Васкрслим Исусом Христом јаве као побједници Добра над злом, Истине над неправдом, Људскости над лицемјерством.
Од срца поздравимо добре помаке ка рјешавању барем неких проблема на Блиском и Средњем Истоку.
Посебно се помолимо и сјетимо свих пострадалих и рањених у катастрофалним земљотресима у Турској и Сирији и другим крајевима свијета.
На крају овог нашег васкршњег обраћања и ове наше васкршње поруке сјетимо се, браћо и сестре и драги гледаоци, и нас самих, наших невоља и проблема кроз које пролазимо. Умјесто добрих и позитивних помака ка Бољем и Перспективнијем, гле, из године у годину ми све више падамо као Друштво. Из године у годину све нас је мање и мање. Не само село да се гасе и нестају, већ и градови и некада предивне варошице нестају, гасе се! Шта се то са нама дешава? Зар смо изгубили осјећаје за националну одговоност,- одговорност за нашу прошлост, али још више за нашу будућност. Ако наставимо овако живјети без опредјељења за суштинске вриједности и  наставимо се опрједељивати за оно што нам кушачи овога свијета нуде, онда није тешко предвидјети наш крајњи испод. 
Крајње је вријеме да разумијемо сами-себе и сагледамо тешку ситуацију.
Са надом да ћемо у духовној радости дочекати и прославити свијетло Христово Васкрсење све вас од свег срца поздрављамо са поздравом
ХРИСТОС ВАСКРСЕ!
Сарајево, 12.04.2023.

Митр. Хризостом, с.р.

Преузето са званичног сајта Митрополије Дабробосанске