https://manastirozerkovici.com/wp-content/uploads/2020/11/HEADER55.jpg

Божићна посланица Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабробосанског Господина Г. Хризостома

Драга браћо и сестре ,

МИР БОЖИЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Срећан и благословен Божић, празник Радости Неба и Земље, – празник свих људи широм свијета и свих свјетова, видљивих и невидљивих, – празник свеукупне творевине божије, – духовне и материјалне!

И док Вам упућујемо овај радосни поздрав и ову божићњу честитку, позивамо Вас да се заједно потсјетимо како су Рођење Исуса Христа,- Спаситеља свијета прославили анђели божији. О томе нас најподробније извјештава свети апостол и јеванђелист Лука који каже како анђео Господњи “стаде“ између пастира, који су напасали и чували стада своја недалеко од Витлејема и рече им “не бојте се;…. јављам вам радост велику која ће бити свему народу. … Данас вам се роди Спас, који је Христос Господ, у граду Давидову. И ово вам је знак: наћи ћете дијете повијено гдје лежи у јаслама“ (Лк. 2, 10-12) И док се пастири чуђаху шта им непознати гост говори, гле појави се хор небеских анђела који слављаху Бога пјесмом: “Слава на висинама Богу, и на земљи мир, међу људима добра воља!“ (Лк.2, 14)

И ми вама, драга браћо и сестре и драги гледаоци, поручујемо: не плашите се! Не дајте се збунити од кушача ваше вјере! Вјерујте овој Ријечи Господњој и славите рођење Спаситеља свијета Господа Исуса Христа, увјек и непрестано пјевајући са небеским анђелима: Слава на Висинама Богу, на земљи мир, међу људима добра воља!

Овим ријечима анђелске пјесме, анђели, прије свега, славе Бога,- свог Творца небеског, Створитеља свега славног и преславног на небесима и на земљи. Али, и они су, иако анђели на Небесима, изненађени великом Тајном коју им Отац небески, гле, откри им и показа у пећини Витлејемској! Показа им Свог Сина Једиродног, Логоса-Ријеч Божију, оваплоћеног и рођеног од Дјеве Марије! Рођеног у пећини и положеног у јаслама, јер за Њега не бјеше мјеста у граду Витлејему! Истовремено изненађени и задивљени, они славе свог Бога који тако благоизволи! Једноставно, дивљаху се Тајни која је и од њих била од вијека сакривена.

Управо, тако нам свједочи и тако нас учи св. ап. Павле да је рођење Исуса Христа у јудејској пустињи била и остала “велика тајна побожности: – Бог се јави у тијелу!“( 1. Тим. 3,16) Бог се јави у тијелу!, браћо и сестре, и откри нам, показа нам Тајну Спасења кроз Њега. Зато анђели пастирима јављају: “данас вам се роди Спаси, који је Христос Господ!“

Бог, како кажу свети оци приклони Небеса, и низ њих се спусти Син Божији у утробу Пресвете Дјеве и роди се у Витлејему Јудејском. Својим чудсеним оваплоћењем и рођењем Син Божији уђе у историју човјечанства и свеукупног свијета и као Син Човјечији постаде његов учасник. Бог се унизи, или како каже св.ап. Павле “испразни“ да би спасао, не само човјека као своју Слику, већ и читав свијет, сву творевину божију.

Не заваравајмо се, браћо и сестре! Земља на којој јесмо је Божија творевина, божија земља, коју нам је Бог повјерио “да владамо њом“ (1. Мојс. 1, 28) Он је онај Виноград из јеванђелске приче који засади и огради виноград свој и предаде га слугама својим да га обрађују. Бог није престао да промишља о творевини својој! На чудесан начин, рођењем од Пресвете Богородице, данас долази у Виноград свој као СПАСИТЕЉ. Видећи и разумјевши ту Тајну побожности, Тајну наше вјере, радујмо се, браћо и сестре, и запјевајмо са његовим светим анђелима пјесму “Слава Богу на висинама, на земљи мир, међу људима добра воља“!

Земља је створена по мјери и потреби човјека, првенствено за његове потребе, земља је створена за хармонију мира између човјека и све остале творевине. Тај благословени мир и хармонију поремети човјек, који постаде узрочником немира, сукоба и братоубиства. Сјетимо се само несрећног братоубиства, којег почини Кајин, а које се од тада па до данас непрестано понавља и умножава. Земља мира постаде земља немира до дана данашњег.

И баш на оваквој земљи непрестаног немира и сукоба роди се Христос Спас као Мир свијета! Његовим рођењем и самим Њим Бог благосиља МИР, и све и свакога који Мир твори назива синовима божији. Зато, браћо и сестре и драги гледаоци, молимо се, непрестано се молимо Господу Мира да подари МИР овом свијету, нарочито у ове немирне дане и времена. Да Бог дарује Мир у Украјини! Мир у Сирији! Мир на сваком крајичку ове благословене земље. Молимо за истински Његов – божански мир, а не лажни или преварантски мир, који би договорили људи лажи и преваре, људи који, и док су, како читамо ових дана, разговарали о миру размишљали о рату, планирали га и припремали се са рат. Уистину срамно да срамније не може бити!

Ево и у вријеме великог празника божије љубави, радости на небесима и на земљи, са запрепаштењем гледамо, слушамо и читамо како се овај свијет испуњен мржњом и човјекоубиством располутио. Бо бола смо поврјеђени мржњом која се ових дана прелијева преко усана појединаца и читавих нација против других и различитих људи, народа Европе и Свијета. Умјесто Мира и Добра којег молимо и очекујемо од Бога, гле, гледамо и слушамо охрабрења и потстрекавања на још веће ратоборство које може довести, како говоре највећи савремени диховници, до свеуништење! Нека нас Бог све од тога сачува, а ми, браћо и сестре, једино што можемо учинити јесте: да се молимо и непрестано молимо за Мир и добропостојање овога свијета и ове земље. Апелујмо сви заједно и као народи и као Цркве и вјерске заједнице на људе и групације од који зависи заустављање рата да обуставе сва непријатељства и све ратове, и да се окрену стварању паневропског и свесветског мира.

За то је потребна ДОБРА ВОЉА међу љидима, браћо и сестре! Трећи дио анђелске пјесме управо је молива и вапај да буде добра воља међу људима. Господ нам открива још једну тајну. То је тајна која се зове ЧОВЈЕК! Он је слика божија, слика самога Бога! Нека нико, браћо и сестр, не мисли да се то односи на тамо неког фиктивног или другог човјека. Не, браћо и сестре! То се односи на свакога од нас. Сви смо ми слика божија! Бог благосиља међу нама – његовим сликама – добру вољу! ДОБРА ВОЉА је добро расположење срца и душе према другоме, односно другима! Добра воља је предворје истинске љубави и мира међу људима. Ко нема љубави према ближњему своме, будите сигурни, да тај нема љубави ни према Богу. Кајин, први братоубица, прво изгуби добру вољу према брату своме Авељу, а потом га уби.

Помолимо се, браћо и сестре и драги гледаоци, да нам Бог дода љубави у срца наша, из којих ће се изливати и наша добра воља међу људима.

Зато, у ове Божићне дане, отворимо срца наша за Господа Љубави, да се Он усели у њих и буде Срце наших срца, Љубав наших љубави, Добра воља наших добрих воља. У овом је и смисао Божића и смисао празновања Христовог рођења.

Нека Љубав, Мир и Добра воља побједе сва зла овога свијета!

Не заборавимо на све страдалнике широм свијета, а прије свега оних око нас. Помолимо се за њих. Погледајмо на све оне који имају неку потребу или невољу и помозимо им колико можемо како би благослов божији имали.

Још једанпут све вас поздрављамо и Божић честитамо, поздравом

ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Митрополит Хризостом, с.р.

У Сарајеву,

О Божићу 2022(2023). г.

Извор: Сајт Митрополије дабробосанске