https://manastirozerkovici.com/wp-content/uploads/2020/11/HEADER55.jpg

Дана, 4. јануара 2022. године, тачно у 12:00 часова Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, путем електронских медија и новинских агенција упутио је традиционалну Божићну поруку која се налази у прилогу ове репортаже.

ПОШТОВАНИ ГЛЕДАОЦИ И СЛУШАОЦИ,
ДРАГА БРАЋО И СЕСТРЕ,
МИР БОЖИЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!
СРЕЋАН И БЛАГОСЛОВЕН БОЖИЋ!
СРЕЋНО И БЛАГОСЛОВЕНО  БАДЊЕ ВЕЧЕ!

Наш најрадоснији празник Божић, браћо и сестре и поштовани гледаоци, ево на крају ове 2021. године благости Господње, и поред проблема са којима смо сви суочени,  ипак дочекујемо са празничном радишћу. Бол и туга су ту у срцима нашим за свима који нас прерано или неочекивано оставише. Па ипак је Христос наша РАДОСТ, наше ВЕСЕЉЕ. Зато се радујмо и веселимо славећи Његово рођење.
Христос је својим рођењем у пећи Витлејемској прије 2000 година, собом и у себи самом, донио божанску и небеску РАДОСТ и ВЕСЕЉЕ, да обрадује и промјени ондашњи грчко-римски свијет који је исто као и овај наш данашњи био тежак и туробан. Анђео Господњи рече пастирима који су недалеко од пећине рођења напасали стада своја: “јављам вам РАДОСТ велику која ће бити свему народу. …. Данас вам се роди Спас, који је Христос Господ у граду Давидову“ (Лк.2,10-11) Из ових анђеоских ријечи  препознајемо рођеног Богомладенца  Христа Господа као  РАДОСТ и ВЕСЕЉЕ не само синова Израиљевих, већ РАДОСТ и ВЕСЕЉЕ  свих народа свијета. То је та свељудска димензија догађаја рођења у Витлејему. Ових дана имамо прилику и могућност да често чујемо једну дивну оду радости “радујте се народи,…“ којим се изражава та универзалност радости Христовог рођења, али и смисао и празника и свега што он са собом доноси.
Христово рођење је радост и небеса, односно – анђела и арханђела, херувима и серафима и све војске небеске.  Свети јеванђелист Лука пише: “.. уједанпут са анђелом се појави мноштво војске небеске, који хваљаху Бога говорећи: “Слава на висинама Богу, и на земљи мир, међу људима добра воља“ (Лк.2,13-14). Управо тако и ми, браћо и сестре, како у нашој митрополији, тако исто и сви хришћани свијета и они који то нису, прославимо Божић пјесмом и радошћу пјевајући: “слава на висинама Богу, и на земљи мир, међу људима добра воља“
Дочекујући рођење Христово и радујући се овом историјском догађају, браћо и сестре, не заборавимо суштину овог празника. Ми славимо највећу тајну неба и земље, а то је оно што нам св.ап. Павле поручује: БОГ СЕ ЈАВИ У ТИЈЕЛУ! (1. Тим. 3,16) То је суштине  наше хришћанске побожности! Ми не само да вјерујемо већ знамо да се Бог, сам Бог, јави у тијелу! Можда то најбоље изражава свети Јован богослов који каже: “И Логос (дакле Друго Лице Пресвете Тројице)  постаде тијело и настани се међу нама, и видјесмо славу његову, славу као Јединороног од Оца, пун благодати и истине“ (Јн.1, 14)  То “ постајање и јављање“ нису некаква привидно постајање или јављање, некаква тренутна сензација, већ  ЈАВЉАЊЕ које се деси РАЂАЊЕМ! Бог се РОДИ У ТИЈЕЛУ! Ово је језгро суштине нашег празника, нашег вјеровања и нашег богочовјечанског идентитета. Ово је нуклеус  наше вјере, нашег празника Божића. Све друго осим овог вјеровања и исповједања су традиције или обичаји, који не ријетко, не само кваре већ изобличавају како наше вјеровање тако исто и сам празник рођења Богомладенца и самог Богомладенца Исуса Христа.
Наш рођени од Пресвете Дијеве Марије Богочовјек Исус Христос је као Син Божији и Син човјечији “оправдан у Духу (Светоме)“. Дошавши на ријеку Јордан да види шта то у пустињи учи и твори св. Јован Крститељ,  Дух Свети откри Јовану пророку и крститељу да је Тај који му долази “ЈАГЊЕ божије“. Он га као таквог препозна и показа људима говорећи “Гле, Јагње Божије које узима на себе  гријехе свијета“ (Јн.1,29) Светом Јовану Дух Свети  обзнани да је Он Месија – Спаситељ и Искупитељ свијета. И глас са неба на ријеци Јордану и онај касније на гори Тавору оправда га ријечима:  “Ово је Син мој, који је по мојој вољи“.
Јављени у тијелу Бог се показа анђелима, који Га славе и величају неућутним пјесмама, премда су, како каже црквени пјесник остали изненађени и запрепаштени пред чињеницом да њихов превјечни и апослутни Бог  постаде Човјек! Задивљени  како се унизи  до крајње смирености родивши се у пећини и бивши положен у јасле? То је највећа тајна неба и земље. Како би ограничени ум људски мога да појми и објасни  тајне апсолутног  бића божијег?
Али, како каже свети апостол Павле, Бог јављени у тијелу  “проповједи се међу незнабожцима“! Тиме се испуни оно што рече свети арханђел Гаврило да ће рођени у Витлејему Јудеском бити радост свему, тј. свеукупном народу.  Проповједи се и прослави се ЈАВЉЕНИ БОГ У ТИЈЕЛУ како међу Грцима, Римљанима, међу нама Словенима тако исто и широм свијета и проповједаће се до краја вијека.
Браћо и сестре и драги гледаоци,
Божић је и празник нашег породичног и друштвеног заједништва. Управо сам Господ нам је показао својим примјером да се божанска Љубав мора дијелити са ближњима и даљњима. Та љубав није изражајна фикција већ је то дјелотворна љубав, која дјела како у сваком времену, тако исто и у свим приликама и околностима. Нека нам божић буде божић отворених врата и отворених срца не само за Бога, за Христа Господа, већ и за оне за које је сам Он рекао – ако примисте једнога од ових малих, ако га одјенусте, ако га нахранисте или напојисте, ако га у болници посјетисте или у тамници обиђосте, све то Мени учинисте.
Божић није само празник сјећања, већ прије свега и изнад свега увијек и изнови нови догађа у срцима нашим, у бићу нашем,  у нашој Цркви, нашој заједници. Тајинствено срца наша, бића наша, постају  мјесто у које се усељава  увијек и непрестано Исус Христос. Свети Игњатије Богоносац назван је тако јер је непрестано Бога носио у срцу своме. Дај Боже и да нас Бог благослови тим изобилним благословом да постанемо и будемо Богоносци и Христоносци у ове радосне дане.
На жалост, живимо у времену хуманитарне катастрофе невиђене и нечувене у историји. Говоре нам и убјеђују нас да  ништа не знамо, али и да се не трудимо да нешто сазнамо о овој пошасти пандемије, а још мање да говоримо о њој. Као да нам “стручњаци, који признају да ништа не знају“,  поручују: ваше је само да умрете! Е, не можемо прихватити овакву дехуманизацију друштва и свијета. Управо, у име празника  Рођења Господа Исуса Христа којим нас је Бог усинио и почаствовао Животом самога Њега Бога Живога не можемо прихватити такав један однос према Човјеку-највећем добру послије Бога. У име Бога и у име истинског хуманизма позивамо научнике и охрабрујемо их да нам открију сву научну истину о ковид-19, да се боре да изнађу што боље и сигурније лијекове и срества превенције против овог пан-убице.
Још једанпут желимо срећан и благословен Божић радосним поздравом: МИР БОЖИЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!
Желимо срећну и благословену Нову 2022. годину!
Учинимо и ми сви заједно нешто да нам Нова година буде срећна и успјешна.  Живи и здрави били. Амин Боже!


Митрополит Хризостом
Сарајево, 4. јануара 2022. (22.децембра 2021)


Извор: званични сајт Митрополије Дабробосанске