https://manastirozerkovici.com/wp-content/uploads/2020/11/HEADER55.jpg

(Слави се 25. јануара)

Икона Богородице Млекопитатељнице позната је од давнина на хришћанском Истоку. Иконописана на основу истине Јеванђеља: да је Пресвета Богомајка дојила оваплоћеног Господа Христа као Сина Свога, што је она жена у Јеванђељу исповедила речима упућеним Христу: „Блажена утроба која Те је носила, и дојке које си сисао“ (Лк 11,27).О тој истини су такође говорили и писали и Свети Оци Источне Цркве. Тако свети Јефрем Сиријски каже, у песмама на Рођењу Христовом:

„Из утробе Дјевине изашао је Младенац, и млеком се хранио, и растао је поред деце – Син Господара свега. Света Дјева-Мајка давала је Христу млеко, и Он се као човек хранио Њезиним млеком. Када се Господ хранио млеко Маријиним, тада је точио живот свему свету“.

За светим Јефремом певао је о Богородичином дојењу Господа млеком и свети Роман Мелод, а његове и других црквених песника химне о томе ушле су у богослужења наше Цркве и налазе се у црквеним књигама из којих певамо службе Христу и Богоматери. Једна од тих црквених песама исписана је на Хиландарској Икони Млекопитатељници у Карејској Испосници Светог Саве: „Златоплетени стубе, и дванаестозидни Граде, сунцеточни Престоле, Столицо Цара, несхватљиво је чудо: како млеком храниш Господа!?“ – (Егзапостилар на Успеније Пресвете Богородице).

Сходно овом светом Предању Цркве, настале су иконе Богородице Млекопитатељнице, познате још од старине у Светој Земљи, Сирији, Египту и уопште у православној Византији, затим и код Православних Словена, најпре код нас Срба, а онда и код Руса. У Српској Цркви позната је фреска Богородице Млекопитатељнице у Пећкој Патријаршији из времена Архиепископа св. Данила (почетак 14. века) и у Науму код Охридског језера (такође из 14. века) али су оне настале највероватније по угледу на Икону Млекопитатељницу коју је Свети Сава донео у Хиландар из Свете Земље.

По усменом предању сачуваном у манастиру Хиландару, данашња Хиландарска икона Богомајке Млекопитатељнице налазила се у Лаври Св. Саве Освећеног, удаљеној двадесетак километара од Јерусалима. Свети оснивач ове највеће Лавре на Истоку, свети Сава Освећени, по коме је свети Сава Српски добио име, пред своју блажену смрт је пророчки говорио окупљеној братији монасима, који су окрживали његов одар, да ће после много времена Лавру походити један монах племићког рода са Запада, по имену сава, коме они треба као благослов да дају икону Мајке Божје Млекопитатељнице и такође његов игумански жезал.

Од тада је прошло много времена, готово седам векова, и братија памтијаше заповест свога духовног оца, преносећи с колена на колено завештање великог Светитеља. И заиста, почетком 13. века, на свом ходочашћу у Свету Земљу, дође из Србије Свети Сава, први Српски Архиепископ и Чудотворац, да посети манастир Светог Саве Освећеног код Јерусалима.

Када је с Архиепископ Сава прилазио кивоту у коме су почивале мошти св. Саве Освећеног, игумански жезал паде са зида пред ноге светог Саве Српског и поколони му се , а иона Богородице Млекопитатељнице покрену се на свом постољу. Манастирска братија најпре ћуташе, а потом казаше пророчанство Саве Освећеног, у неверици да се оно сада остварује пред њима. Кад год је тих дана боравка у Лаври свети Сава Српски улазио у манастирски храм, ова се сцена поновљала. Тек после његовог трећег уласка у храм, братија му саопти завештање духовног Праоца. Пророчанство се, дакле, остварило! Тада су, из љубави и милоште према Светом Сави Српском, а по завештању Преподобног Саве Освеженог, икона Млекопитатељница и игумански жезал поклоњени Архиепископу Српском, а уз њих још и позната чудотворна икона Богородица звана Тројеручица.

На свом повратном путу из Палестине у Србију, Свети Архиепископ Сава отиде прво у Свету Гору у свој манастир Хиландар где остави у неотуђиво наслеђе као најлпши украс чудотворну икону Тројеручицу, а игумански жезал остави у келији званој Моливдоклисја у Кареји (сада се чува у Испонсници-Типикарници Св. Саве у Кареји). Чудотворну икону Богородице Млекопитатељнице свети Архиепископ Сава је поставио на иконостас келије Испоснице-Типикарнице у Кареји, коју је посветио Светом Сави Освећеном. Јединствена у православном свету Икона Богородице Млекопитатељнице представља Младенца Христа како, држан на рукама Богородице, сиса дојку на грудима Свете Богомајке. Друга знаменитост, везана за ову чудотворну Икону, јесте њено место на иконостасу, крај Царских Двери. Мимо обичаја наше Цркве, из велике љубави према Мајци Божјој, Свети Сава је на иконостасу поставио Млекопитатељницу као престолну икону на десну страну, где се према канону Православне Цркве поставља икона Спаситеља Христа, коју је зато поставио на леву страну од Царских Двери. Оваквих случајева има још у Православљу.

Овој Светој Икони Богородице Млекопитатељнице многи благочестиви православни хришћани обраћају се с вером и молитвом, и преко ње од Богомајке и Господа добијају благодатну помоћ за спасење. Нарочито то чине побожни поклоници када дођу у Типикарницу-Испосницу Светог Саве у Кареји.

Нека је Пресвета Богомајка Млекопитаељница на помоћи свима, нарочито српској деци и мајкама.

Отац Никодим Хиландарац
Типикар Испоснице Светог Саве у Кареји, Света Гора

АКАТИСТ БОГОРОДИЦИ МЛЕКОПИТАТЕЉНИЦИ

Кондак 1.

Теби изабраној од кћери људских да будеш Мати Христа Бога нашег, из љубави приносимо песме хвале. А ти, Која си Сина Божијег неисказано родила, и као Младенца млеком хранила, сачувај нас од насрнулих на нас зала, жалости и невоља, да Ти непрестано кличемо:

Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!

Икос 1.

Анђелски хорови у пећину погледаше, и тамо Дјеву Чисту угледаше, како млеком доји Сина Свога, и клицаху Благословеној овако:

Радуј се, јер си родила Творца света!

Радуј се, јер храниш Хранитеља васељене!

Радуј се, јер у пелене повијаш Закрилитеља неба облацима!

Радуј се, јер рукама носиш ношенога на Херувимима!

Радуј се, јер се од Тебе роди као Дете Створитељ свију!

Радуј се, јер као Младенац плакаше Дародавац радости свету!

Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!

Кондак 2.

Видећи Света Дјева на грудима Својим Богомладенца где лежи, говораше њему: како Те могу хранити, Творца мога, коме све Војске Небеске кличу: Алилуја!

Икос 2.

Сва словесна твар не разумеваше како Дјева остајеш, а млеком храниш Богомладенца, но ипак, верујући неизрецивој тајни овој, побожно Ти сва твар кличе:

Радуј се, Дјево Свенепорочна!

Радуј се, Матеро Свепрекрасна!

Радуј се девственица Правило!

Радуј се, матера вечни Украсе!

Радуј се, Пречиста Дјево и Мајко!

Радуј се, Благословена међу женама!

Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!

Кондак 3.

Сила Вишњега осени Те, Богородице Дјево, и даде Ти снаге да повијеш и млеком храниш Онога Кога величају сви крајеви земље, и Коме певају песму велику: Алилуја!

Икос 3.

Имајући слободу велику пред рођеним од Тебе, Богомати, погледај на туге и невоље које нас сналазе, и умоли Храњенога од Тебе за нас грешне и недостојне слуге Твоје, да се избавимо од љутих напасти, и Теби кличемо овако:

Радуј се, Родитељко наше вечне Утехе!

Радуј се, Одгајитељко вечног Благослова нашег!

Радуј се, Мати Цркве Сведобротна!

Радуј се, јер си нас децом Божјом назвала!

Радуј се, богоносни Престоле Свете Тројице!

Радуј се, Царства Небеског дивна Тајнице!

Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!

Кондак 4.

Бура жалости и невоља захвати нас, грешнике, и стрепимо да не потонемо у мору житејском; зато нам се јави као Голубица Нојева над ковчегом, пружајући грану маслинову нама који Христу Маслини (Рм.11,17) кличемо: Алилуја!

Икос 4.

Чувши жена благоразумна речи живота вечнога, изговаране од Сина Твога, прослави Тебе, Њему кличући: „Благословена утроба која Те је носила, и дојке које си сисао!“ (Лк.11,27). Зато прими и од нас, иако слабе, ове похвале:

Радуј се, Бисеру многоцени, Млекопитатељнице!

Радуј се, Нова Ево – Дјево Мати!

Радуј се, Цвете неувели и свагда цветни!

Радуј се, Мати Живота, свеосвећена Ризнице!

Радуј се, Чашо свезлатна, јер носиш Христа, Ману Небеску!

Радуј се, јер нас Хлебом Живота храниш у препорађаш!

Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!

Кондак 5.

Богоносне руке Твоје, Свеопевана, пружи ка нама немоћнима; подигни нас из чамотиње и спаси од безнађа, да у радости душевној и духом несмућеним, Сину Твоме кличемо: Алилуја!

Икос 5.

Виде Те у Духу боговидац Исаија, да ћеш у утроби зачети Дете Младо – Емануила (Ис.7,14) , и зато Ти клицаше:

Радуј се, Родитељко Предвечнога Бога!

Радуј се, јер је Тобом Бог са нама – Емануил!

Радуј се, Испуњење свих пророштава!

Радуј се, Радости свију Пророка!

Радуј се, Мајко од свега света Очекиванога!

Радуј се, Вечна Земљо живих рода људскога!

Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!

Кондак 6.

Проповедници свагдагласни многа су чудеса Твога милосрђа, која се точе од Твоје иконе Млекопитатељнице, што обилно дарујеш свим њеним поклоницима, због чега Христу Богомладенцу кличемо гласом похвале: Алилуја!

Икос 6.

Засија као сунце јарко из обитељи Саве Освећеног, свечасна Икона Твоја Млекопитатељница, и пред њом Те смирени монаси свагда прослављају, кличући овако:

Радуј се, обитељи Хиландарске предивни Украсе!

Радуј се, чврста Заштито и Одбрано од непријатеља видљивих и невидљивих!

Радуј се усрдна Приматељко наших молитава!

Радуј се милосрдни Одговоре на све наше молбе!

Радуј се јер чујеш и примаш уздахе наше!

Радуј се, Убрусе свих наших горких суза!

Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!

Кондак 7.

Када Преподобни Сава Освећени имаше прећи у живот вечни, пророчки изрече да ће после многих дана доћи у обитељ његову син царев са запада, имењак његов Сава Свети, и да ће му дати Икону Твоју, Владичице, на трајни благослов и радост певајућима: Алилуја!

Икос 7.

Нови угодник Божји, Сава Свесрпски, дође у обитељ древну Јерусалимску, и доби, по речи Саве Освећеног, ову свету Икону Млекопитатељницу, и донесе је на Свету Гору, у обитељ Хиландарску, да Ти монаси и верни кличемо овако:

Радуј се, Посетитељко наша из Светог Јерусалима!

Радуј се, јер посвуда о верним хришћанима промишљаш!

Радуј се јер и нас грешне не заборављаш!

Радуј се, јер нам милост Иконама твојим свагда обнављаш!

Радуј се, дивна Млекопитатељнице и Света Тројеручице!

Радуј се, јер на љубав нашу љубављу Христовом одговараш!

Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!

Кондак 8.

Чудо невероватно невернима и несхватљиво гордељивцима, јесу чудеса точена вернима од Икона Твојих чудотворних, и зато ми православни, многократно утврђени Твојим милостивим чудима, с поузданом вером у Господа, Који Те даде такву Помоћницу роду хришћанскоме, кличемо саборно Богу: Алилуја!

Икос 8.

Сав свет видљиви и невидљиви похваљује Те, Дјево Богородице, као усрдну нашу Заступницу и Помоћницу, Која нам свагда помаже у мору беда и невоља, те стога кличемо Теби, Нади нашој, овако:

Радуј се, Молитвенице и Посреднице наша пред Сином Твојим!

Радуј се, брза Помоћнице у невољама и разним напастима!

Радуј се, скоропослушна Испунитељко наших молитава!

Радуј се, Маријо Пресвета, животних горчина заслађење!

Радуј се, Дародавко мира и спокоја срцима нашим!

Радуј се, јер нам помажеш у ношењу крста животног!

Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!

Кондак 9.

Похваљујући Тебе, Сведобра Богомајко, Свети Дамаскин с правом рече да је лакше ћутати пред Тобом неголи Тебе опевати; но ипак, љубављу побуђивани, ми Те похваљујемо и Сину Твоме певамо песму божанску: Алилуја!

Икос 9.

Не желимо риторствовати већ са љубављу и сузама Теби притицати, као Мајци чедољубивој и Богомајци човекољубивој, и из дубине срца Теби кличемо:

Радуј се Радости наша неизрецива!

Радуј се, Утехо наша неисказива!

Радуј се, Окриље и Заштито дечице наше!

Радуј се, Оградо и Потпоро домова верних!

Радуј се, Оградитељко младих и нејаких!

Радуј се, Помоћнице рода нашег крстоносног!

Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!

Кондак 10.

Да спасеш све нас – и хоћеш и можеш, Пресвета Дјево, када прибегавамо Твоме пречистом покрову; зато Те молимо: избави нас од горких беда и невоља које нас сналазе, и приони срца наша Сину Твоме, и научи нас да Рођеноме од Тебе, као Богочовеку, кличемо: Алилуја!

Икос 10.

Као Стену неразориву знамо Те и називамо, Богородице, и заиста Те тако исповедамо, јер си родила Христа – Камен Цркве; зато веома волиш род хришћански, и милост Твоју Богоматеринску свагда точиш нама, који Ти кличемо:

Радуј се, јер нас утемељујеш на Темељу Цркве – Христу!

Радуј се, јер нас у вери у Њега – Архипастира, утврђујеш!

Радуј се јер нас удостојаваш Причешћа телом и крвљу Његовом!

Радуј се, јер нас заједништвом Духа Светога у Цркву окупљаш!

Радуј се јер нас приводиш Сабору Анђела и свих Светих!

Радуј се јер нас удостојаваш да славимо Оца Небеског!

Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твога!

Кондак 11.

Пророци Ти, Свенепорочна, с више принеше сваку песму, предвидевши Твоје бесемено зачеће Сина Божијег од Духа Светога, и богочовечанско рођење Њега – Спаса свију и Господа; Пастири и Мудраци Те видеше када Га роди и у јасле положи; Анђели Те песмопојем слављаху када Га млеком Мајчинским дојаше; ми пак верни, у Њега крштени и Њиме – хлебом Живота – храњени, не престајемо Те величати и од Тебе Рођеноме певати: Алилуја!

Икос 11.

Светило светозарно Ти јеси, Свепречиста Богомати, милостива Млекопитатељнице, Која нам у тами и сенци смрти пут осветљаваш. И очи душе и срца просветљаваш, и зато, просветљеног ума и смисла, Теби кличемо:

Радуј се, Родитељко Пута, Истине и Живота!

Радуј се, Приводитељко наша Богу Истинитом!

Радуј се, Богоневјесто, Која нас Јеванђељем обасјаваш!

Радуј се, јер нас Мудрошћу и Силом Божијом укрепљујеш!

Радуј се јер нас вером и љубављу оснажујеш!

Радуј се, јер нас у подвиг христољубља упућујеш!

Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!

Кондак 12.

Благодат Божија Тобом се јави чудно по васељени, од Светог Града до Светог Атона, и из Хиландара до Србије и свих земаља православних; јер Твоје свете Чудотворне Иконе: Тројеручица и Економка, и Вратарка и Мелкопитатељница, Путеводитељка и Пећска Чудотворка, све православне страдалнике штите и укрепљују, да благодаћу Духа Богу и роду служимо, и Светој Тројици свагда певамо: Алилуја!

Икос 12.

Тебе певамо као Спаса нашег Родитељку, и млеком из чистих груди Дојитељку; на Тебе се уздамо и у Тебе се надамо: да нам од Сина Твога измолиш благодат: грехова опроштење и за Богу служење укрепљење, да Ти од свег срца радосно кличемо:

Радуј се, Променитељко наших скорби у радост и утеху!

Радуј се, окамењених срца наших Препородитељко!

Радуј се, Дародавко покајања у гресима нашим!

Радуј се, Васкрситељко из гроба свих смрти наших!

Радуј се, Учитељице љубави према Богу и ближњима!

Радуј се, Обновитељко вере у посрнулима и палима!

Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!

Кондак 13.

О , Свехвална Богородице, Дјево Богомати, Млекопитатељнице Господа и Спаса нашег, не презри мало мољење наше ради велике милости Твоје, него умоли Сина и Бога Твога Јединог Човекољупца: да нам дарује грехова опроштај, болести исцељење, у клонућу охрабрење и ободрење, од свих непријатеља избављење, у страдању дуготрпљење, у жалостима орадошћење, да би Му, свагда саборно у Цркви певали: Алилуја! (трипут)

Икос 1.

Анђелски хорови у пећину погледаше, и тамо Дјеву Чисту угледаше, како млеком доји Сина Свога, и клицаху Благословеној овако:

Радуј се, јер си родила Творца света!

Радуј се, јер храниш Хранитеља васељене!

Радуј се, јер у пелене повијаш Закрилитеља неба облацима!

Радуј се, јер рукама носиш ношенога на Херувимима!

Радуј се, јер се од Тебе роди као Дете Створитељ свију!

Радуј се, јер као Младенац плакаше Дародавац радости свету!

Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!

Кондак 1.

Теби изабраној од кћери људских да будеш Мати Христа Бога нашег, из љубави приносимо песме хвале. А ти, Која си Сина Божијег неисказано родила, и као Младенца млеком хранила, сачувај нас од насрнулих на нас зала, жалости и невоља, да Ти непрестано кличемо:

Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!

МОЛИТВА

О, Пресвета Владичице наша Богородице, Небеска Царице, Млекопитатељнице Господа нашег, Спаса свих људи и свега света, Обиталиште Свете Тројице, Која нас озараваш благодаћу Духа Светога, и храниш Светим телом и Крвљу Христовом, не остави нас многогрешне без Твоје небеске помоћи и заштите, но избави нас недостојне од свакога греха, сваке напасти и искушења, од сваке беде и изненадне смрти, од напада туђинаца и међусобних борби, и сваке злобе духова поднебесних.

Умоли Сина Твога и Бога нашег: да нас у свако време дана и ноћи разбуди и ободри на свако добро дело и подвиг богоугодан; да нас учини вредним делатељима Његових светих заповести, не само слушаоцима него и творцима Његовог Јеванђеља, да на свим животним путевима нашим творимо свету Вољу Оца нашег Небеског, и тако достигнемо с Тобом бити у Цркви свих Светих, записаних на Небесима.

Даруј нам милостиво Твоју Богоматерниску помоћ: да, молећи се пред Твојом Светом Иконом, Млекопитатељнице, ходимо у светлости Лица Господњег, Тобом штићени од сваког видљивог и невидљивог зла, и избављени од свих напада ђавољих споља и изнутра. Буди са нама у свако време и на сваки час, ако Мати Преблага и Сведобра, као Стена неразорива и Заштита неодољива, као Мати и Богоневеста Цара Небескога, Христа Бога нашега, Коме нека је слава са Оцем и Светим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

(На слици је икона која стоји над улазом у Посницу Светог Саве у Кареји. Сама икона се налази унутар Посници у храму)